Escola Lliure d’Estiu per a l’Autogestió Cooperativa a la Colònia Ca la Fou (Juliol i Agost 2012)

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

Benvolgudes companyes cooperativistes i que esteu -o voleu estar- en iniciatives d’avenç social!:

Ens complau anunciar-vos que la Colonia Col·lectivitzada de l’Anoia, Ca la Fou obre les portes aquest estiu (sempre estan obertes, de fet) per a celebrar durant tot el mes de juliol i agost una primera Escola lliure d’estiu per a l’Autosuficiència Cooperativa o Jornades d’Aprenentatge Col·lectiu

Tothom pot organitzar lliurement un taller o un espai.

Us escrivim per conèixer la possibilitat del vostre interès en participar-hi, oferint un taller del que us sembli més apropiat i amb el que creieu que més podeu contribuir a anivellar coneixements i compartir el que sabeu, per tal que molts més tinguem més eines per avançar millor i més ràpidament cap a les transformacions socials necessàries.

És una idea que té poques setmanes, i ara mateix hi ha pocs tallers confirmats, un sobre el motor stirling i eco motors (finals agost), una setmana de grafittisme (1a de juliol), un sobre alimentació macrobiòtica, i un sobre cooperativisme, col·lectivitzacions, cultura eco llibertària i economia alternativa. També estaran per aqui 20 dies 20 estudiants de diversos països europeus, i dotzenes de visitants cada setmana -sense organitzar res ni haver fet gaire difussio del projecte. La majoria persones interessades en conèixer i aplicar nous conceptes per construir mons millors.

El projecte de la colònia comença a ser conegut, i tot i estar encara en el seu primer any de vida, arriba cada dia gent de tots els països a conèixer-lo i col·laborar-hi. Si la colònia col·lectivitzada tira endavant i es consolida, serà sens dubte un projecte de referència a nivell internacional en el camp de la transformació social: un poble col·lectivitzat amb una gran indústria autosuficient, llibertària, open source i ecològica. No hi podeu faltar! Sino aquest estiu, en properes edicions!

folleto Ca la Fou per llegir en PDF

 

La idea de l’escola lliure d’estiu és combinar tallers autogestionats, teòrics i/o pràctics, amb jornades de treball en coses que ens cal avançar i en que estem ara a la colònia, i que de fet son també tallers teòrico pràctics: teulada verda, sistemes de captació de pluja, forn, recuperació d’espais històrics (molí del SXIV), ariete hidràulico, inici projectes productius de tota mena (instruments musicals, software lliure, mitjans lliures, cerveseria artesanal, plantes medicinals, etc), i amb festes, concerts i bar per fer caixa a la colonia (aquesta experimentació social ens costa mig milió d’euros!), així com promocionar artistes i idees per fer un món millor.

En possibles properes edicions, es veurà l’opció de retribuir artistes i talleristes que vinguin, amb la recaptació conjunta. Cadascú pot vendre lliurement els seus llibres o discos, però es vol que, com en la tradició dels ateneus populars, dels centres socials okupats o del coneixement lliure, totes les activitats de formació siguin gratuïtes i obertes a totes. Els que organitzen tallers poden rebre contribucions voluntàries dels participants -hi haurà barrets màgics per a contribucions voluntàries per a cada taller i per a l’escola.

Cada tallerista s’autogestiona el taller (difussió, organització continguts, materials, hores i dies, etc), comptant amb la infraestructura de la colònia, i la cuina i l’estada gratuïtes pels talleristes.

A l’estiu, a l’espai de la colònia (30.000 m2) hi caben 200 persones alhora (com a màxim un mateix dia, i amb criteris autogestionaris i ecològics bàsics).

Es faria durant els dos mesos de juliol i agost, cada tallerista escull les dates i els tipus d’espais que vol. Els “aprenents” paguen 2ECOs / € per àpat o aportant menjar. Amb l’ecobotiga oberta per comprar i cuinar-se en una cuina autogestionada, i amb opció puntual de treball en tasques importants pels que no puguin pagar res pel menjar.

També hi haurà bar i pizzeria oberts, amb preus socials.

Si hi ha prous tallers i gent interessada, ho tirarem endavant amb 20 o 30 tallers.

Si n’hi ha pocs, farem una primera edició més experimental, per tal de fer-ho amb més espais de formació l’estiu que ve.

Si surt bé, pot ser una de les llavors per a una xarxa d’universitats lliures i ciutadanes, unint-ho amb iniciatives similars d’arreu com l’Escola dels Commons, Universitat Indignada, Universitat Lliure Rimaia, Gaia University, etc, on puguem repensar el que avui impedeix la creació i difusió de coneixement als espais universitaris que serviren en algun moment per a això. La colònia s’ofereix com un espai per a aquesta formació, per als grups que ho vulguin. Nosaltres posem la fàbrica i el poble col·lectivitzat (amb esglèsia i tot!), que no és poca cosa, un espai d’experimentació i avenç social, i tothom que vulgui pot crear iniciatives per omplir-la!

Creiem que és temps de crear nous mètodes universitaris donada l’obsolescència de la vella acadèmia i jerarquies universitàries, que va néixer i morir a Bolonya, i reemplaçar-les amb nous mètodes.

Deixant enrere des de l’organització militar i jeràrquica de la universitat, a l’enfoc utilitarista, funcional i acrític al capitalisme (un sistema, a més, irracional i eco-il·lògic); la divisió en disciplines que perden la visió holística, transdisciplinària i humanista; la relació totalitària professor-estudiants; el premi a l’obediència acrítica i la repetició, enlloc de la creació i la reflexió; la competitivitat entre els aprenents, enlloc de la cooperació; la uniformitat homogeneitzadora d’imaginaris i ments, enlloc de l’encabiment de la diversitat enriquidora de plantejaments que porta -fins a la castració mental dels actuals sistemes educatius- tot individu en nèixer; les maneres de construir assembleàriament els continguts; o l’elaboració conjunta de nous mètodes i enfocs en estudis com l’economia o l’enginyeria, obrint pas a temàtiques censurades a l’acadèmia oficial, i alhora evidents i necessàries: economia alternativa, permacultura, bioconstrucció, enginyeria open source, psicologia alternativa, agroecologia, història llibertària i popular, software lliure, etc.

Bé, moltes gràcies, esperem que us sembli una proposta engrescadora i pugueu participar-hi, ja sigui amb una petita xerrada d’un parell d’hores, a un curs d’una setmana del que creieu.

També us demanem que reenvieu aquest info a les persones que podrien estar interessades o que creieu que podrien aportar.

Els que estigueu interessats/des, si us plau comuniqueu-vos amb mi pel correu personal, dient quines dates us anirien bé, i si teniu alguna

necessitat específica pel taller.

Com que son dos mesos, i el lloc on estem a la colonia està enmig d’un entorn natural meravellós (tret del 2n pont d’autovia més alt de cataunya : / ), s’està fresquet, envoltat pel riu i és proper a Barcelona, segur que trobeu algun moment per passar-vos durant l’estiu, prendre aire del camp, conèixer el projecte, i compartir el vostres coneixements!

Amb els materials audio, video i text es faran documents didàctics en creative commons o copyleft.

Val, gràcies, sort a cadascú en el seu àmbit, i sigui com sigui teniu les portes obertes a la colònia quan vulgueu venir! També durant l’any (amb menys assistència i més complicacions per rebre gent) es poden fer tallers i seminaris lliurement.

El projecte avança i es consolida, i comença a ser apassionant viure i treballar en un falansteri del SXXI, o una fabrica 15M o ECO llibertària, a la societat de la informació, entrant en l’era de la creativitat! Un espai col·lectivitzat, és a dir des de la comunitat i al servei de la comunitat!

 

Didac

didacscosta@gmail.com

www.calafou.org

www.cooperativa.cat

 

 

tallers confirmats

– setmana del graffiti disseny i pintat de bona part de la colònia. 1 a 8 de juliol

– motor stirling i eco motors. Finals d’agost (en procés d’organització. Grup d’energies lliyres de la CIC. Potser amb col·laboració de l’Escola Superior de Disseny de Sabadell i Igualada)

– monedes socials, cooperativisme, col·lectivitzacions, cultura llibertària primera setmana d’agost. Didac S.-Costa

– alimentació microbiotica dates no decidides

 

tallers possibles

(amb els temes que es tractaran en aquesta o properes edicions)

elaboracio de cervesa artesanal

les col·lectivitzacions del 1936 a catalunya

cultura anarquista a catalunya

open source ecology

fab lab

escola dels commons

llibre Adeu capitalisme, model economic postcapitalista

finances participatives

alternatives al capitalisme.

cic i ecoxarxes

espirulina

jornades de pensament i acció eco llibertària

transition towns

decreixement

psicologia alternativa

permacultura

economia ecologica

ecologistes sense fronteres

monedes socials

agroecologia

noves organitzacions, gestio empresarial-cooperativa innovadora

el comunal.

Noves estratègies polítiques per al canvi social

deute nord sud, multinacionals, finances globals, etc

diàleg apreciatiu (resolució conflictes)

software lliure

Bioconstrucció

Energies lliures

Plantes medicinals

Pedagogia alternativa

 

Feines confirmades, per organitzar dates construccio teulat verd (possible taller alhora?)

juliol

acabats nau principal baixos

juliol

sostre habitatges (possible taller alhora?)

juliol

neteja colonia (teules, uralites del terra, melis, ferros, plastics, runes, etc)

juliol i agost

construcció dels jardins de ca la fou

juliol i agost

neteja entorn

lleres del riu, camps i espais propers.

juliol i agost