Mercat d’intercanvi a Reus, el dissabte 8 de juny d’11 a 14h a la plaça de la Patacada

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

Fuente: https://primaverareus.wordpress.com

mercat d'intercanvi a la plaça de la Patacada– Què és un mercat d’intercanvi?
Els mercats d’intercanvi són una activitat que vol fer pensar i reflexionar sobre el consum responsable en un moment en què la societat està immersa en la cultura del “comprar, usar i llençar”. Els mercats d’intercanvi són un espai cívic on es poden intercanviar objectes que ja no ens són necessaris però que, abans de llençar-los, els oferim per si poden ser útils a algú altre. Del que es tracta és d’intercanviar bens, productes de consum o fins i tot serveis personals sense requerir diners per fer efectiu l’intercanvi. En temps de crisi com l’actual, dominats per l’atur, la pobresa, la precarietat, la falta de recursos,… activitats com els mercats d’intercanvi encara agafen més sentit.

És interessant participar-hi pel simple plaer d’intercanviar, defugint posar un valor als objectes a intercanviar. Es tracta d’una activitat per a tots els públics, especialment didàctica per als infants, on el més important és evitar que els objectes encara útils esdevinguin residus. Abans de llençar res pensem si convé guardar-ho per al proper mercat. Quan més objectes per intercanviar més possibilitats ens oferiran els mercats.

Intercanviar és fer realitat un comerç sense diners, recuperant una forma oblidada d’economia amb molts avantatges ambientals, econòmics i socials. És també solidaritat i oportunitat de fer coneixences en barris on no tenim costum de passejar-hi.

Raons per participar en un mercat d’intercanvi
– Incrementa la diversitat d’experiències vitals.
– Ens protegeix de la compra compulsiva de productes de consum.
– Permet reflexionar sobre el sentit de l’economia i humanitzar les relacions econòmiques.
– Amb la participació dels més petits és pot ensenyar a tenir més independència econòmica.
– Beneficia al medi ambient i als sectors amb menys recursos.

– Com funciona un mercat d’intercanvi?
Porta objectes vells o nous d’utilitat que ja no et són necessaris, dels que et vols despendre, i intercanvia’ls per altres objectes que tinguin altres persones i et puguin ser d’utilitat. En els mercats d’intercanvi ni es compra ni es ven, no s’utilitzen diners, simplement s’intercanvien objectes.