Bloc de remeis casolans

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

S’ha presentat a Girona el blog Remeiers i remeieres que pretén ser un referent en la recopilació de remeis casolans, be sigui els d’aplicació a la salut de les persones o d’animals, com els de solucions alternatives en la neteja o la gestió de la llar.
El bloc ha sorgit arran de la darrera trobada de remeiers i remeieres del juny passat.

“Proposem recuperar de l’oblit els remeis casolans que ens acompanyen al llarg de la nostra vida, i la dels pares, dels avis. Remeis que van de braçet de la cultura popular i les nostres arrels. Però com que en altres geografies aquest esperit també hi és, estem oberts a tothom. Qui sàpiga un remei casolà per senzill que sigui serà benvingut. Aquí difonem tots els remeis que ens arriben, i llibres, documentals, anècdotes, desinteressadament, sense lucre, només pel simple esperit de COMPARTIR.”

L’espai virtual compta ja amb una recopilació dels diversos remeis que van aportar les persones que van participar en la trobada, però té apartats des dels que es poden descarregar documents sobre el tema, com el llibre ‘Remeis Casolans’, de Montserrat Rebollo que va transcriure els remeis de boca de Conxita Pijoan, de Llagostera, que amb els seus 90 anys és una de les remeieres més veteranes de Catalunya.

En el bloc també s’hi pot trobar un recull de programes de diversos mitjans de comunicació que s’han fet ressò de consells alternatius basats en coneixements tradicionals sobre les propietats guaridores de les herbes, a través d’ungüents, pomades, xarops, infusions … També hi ha una secció amb l’agenda d’activitats que se celebren arreu i que tinguin com a protagonista les plantes medicinals o els remeis alternatius.

La idea de la trobada de remeiers i remeieres es va gestar de manera assembleària, promogut per Lola Puig, cuinera Slow Food (Restaurant El Fort) i Xavier Uriarte, metge naturalista. Ha estat un moviment que lluita per recuperar i transmetre coneixements ancestrals de remeis i pràctiques alternatives a les que es poden trobar habitualment al mercat. La creació del bloc ha estat fruit del desig d’adaptar les avantatges de difusió que ofereixen les noves tecnologies i les xarxes socials per a la perdurabilitat d’aquests coneixements. El bloc també compta amb perfil al Facebook i pretén aplegar energies i recerques, pel que és obert a la participació de qui estigui interessat en aportar suggeriments i, fins i tot, convida a deixar constància dels seus coneixements en aquest àmbit.

Més informació: http://remeiersiremeieres.blogspot.com/
Font: http://www.jornal.cat

 

Reportatge de la primera trobada de Remeiers i Remeieres de Catalunya, el passat 4 de juny a Girona: