El Mercat de Reus ja compta amb una parada de fruites i verdures ecològiques

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

El Maset és un projecte de pagesia agroecològica que ofereix productes de temporada.

Fa quatre o cinc anys, Xavier Cabré, un pagès de Riudoms, va començar a oferir cistelles amb productes ecològics a domicili. És l’opció majoritària pels pagesos que es dediquen a produir fruites i verdures de manera ecològica, ja que així s’estalvien les despeses que comporta mantenir una infraestructura per vendre els productes. Però fa aproximadament un any, Cabré es va començar a plantejar l’opció de fer de l’agricultura ecològica “una cosa normal” i tenir una parada al mercat, com qualsevol altra, per apropar encara més els seus productes a la ciutadania.

Des de divendres passat, el Mercat Central de Reus ja compta amb una parada del Maset, on s’hi pot trobar una oferta en productes ecològics i de temporada. Cabré està involucrat en la xarxa de pagesos Gent del Camp, i a la seva parada s’hi comercialitzen els productes locals produïts pels pagesos del territori. L’esperit del Maset, que només ofereix fruita i verdura de temporada, és “recuperar l’alimentació tradicional”. “La terra ja et dóna el que necessites, i l’oferta de temporada és prou àmplia”, explica Cabré. Per exemple, a l’hivern les cols són protagonistes “perquè ens aporten vitamines i minerals, que és el que necessitem quan fa fred”.

Cabré aprofita per desmentir que els productes ecològics són més cars que la resta. “Aquí, els pagesos fiquem uns preus consensuats per tot l’any, i no és car, el problema és que hi ha molta inconsciència del valor del preu de les verdures”, assenyala el pagès. De moment, però, la resposta dels consumidors del Mercat Central ha estat bona.

Així ho assegura la seva sòcia, Marta Bonet. “La gent és molt conscient del que oferim, i alguns fins i tot ens han dit que ja era hora que hi hagués una parada com aquesta”, explica.

Projectes de futur.

El Maset preveu engegar més projectes per promoure el consum de productes ecològics. Una de les idees que volen posar en marxa és contactar amb restaurants de la zona per arribar a un acord i proveir-los de fruites i verdures ecològiques. A més, El Maset també es planteja recuperar la comercialització de cistelles, com feien abans. Cabré està obert a qualsevol iniciativa, ja sigui fer cursos de formació o organitzar mercats de productes ecològics, com farà a partir del gener a Cambrils.

Font: http://www.delcamp.cat