2013: Començem una nova era

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

Hola a totes!

El proper 21 de desembre acaba una era i comença una nova, segons el calendari maia.

Pel que fa a la Xarxa ECO, el moviment de les ecoxarxes catalanes i la Cooperativa Integral Catalana hem viscut un canvi profund en aquests darrers 3 anys. Quan vam començar el 2009, no sabiem si aquest sistema econòmic i social alternatiu tindria el recolçament necessari o seria un projecte més. Des de la Xarxa ECO Tarragona estem valorant molt positivament tot el que ens ha passat en aquests més de 3 anys de relacions d’intercanvi i moneda social.

La massa social que recolça el projecte no ha parat de crèixer. Hi ha noves ofertes de productes, serveis i bens en moneda social cada mes i, el que és més important, el percentatge d’acceptació de la moneda social creix sense parar.

Totes ens hem de felicitar, però això no hauria estat possible si no confiessim ni defensesim uns valors i criteris comuns:

– Primer les persones. L’objectiu principal és generar un sistema econòmic i social per cobrir les necessitats reals de les persones.
– Relacions d’intercanvi i solidaritat.
– Criteris de valoració basats en la reciprocitat i sense afany de lucre.
– Economia del bé comú i col·lectiu, per sobre del bé individual.
– Recuperem els valors socials i ecològics en les nostres relacions i activitats.

Tanquem aquest any 2012 amb un increment significatiu de l’oferta existent de bens, productes i serveis disponibles en percentatges de moneda social superiors al 50%. En molts casos, ja treballem amb un 100% d’acceptació, i això ens fa ser una alternativa real a sistema capitalista, i ens ajuda a ser cada dia una mica menys depenents de l’euro.

Tant l’ECObotiga com la Central d’Intercanvi han consolidat la seva activitat i ja gestionen setmanalment un volum creixent de comandes, kilos transportats i varietat de productes. Estem reforçant el consum responsable i de proximitat, recolçant al petit productor local. Hem establert una ruta de transport estable setmanal, que conecta les principals zones d’activitat productora i consumidora: Valls, Tarragona, Reus, Riudoms, Tortosa i Amposta.

La maduresa i experiència acumul·lades, juntament amb l’increment de participants, ens ha permés arribar a l’objectiu que ens vam proposar al principi, dividir una ecoxarxa geogràficament tant gran en varies més petites i locals. Així, tot just en aquests moments, està constituïnt-se l’ecoxarxa Ebre. La relació de proximitat i afinitat existent amb el Camp de Tarragona ens permetrà crear un fluxe estable entre ambdues ecoxarxes, i també amb les ecoxarxes més properes: Castelló, Lleida, Penedés, Vilanova.

El més important és la forma en la que ens relacionem. Per això no hem replicat models de compra-venda i assistencialisme, sinò que ens basem en un model d’intercanvi, cooperació i participació activa. Estem coordinant jornades puntuals de recollida d’oliva, garrofa, taronja, mandarina, aranja, amb jornades setmanals de treball en horta de verdura ecològica, tasques d’ajuda al camp i altres feines de serveis d’electricitat, fontaneria, lampisteria. Hem aprés a fer llet vegetal, estufes, instal·lar una antena wifi, construïr un forn de pà, i, fins i tot, un corral ecològic.

Estem passant a l’acció, recuperant valors i oblidant la crisis alliberant-nos de l’euro i l’especul·lació. Algunes persones encara tenen por o no saben com participar, com valorar la seva activitat o productes. Si és el vostre cas, recordeu que no esteu soles. Pregunteu, demaneu consell, participeu a les assamblees que fem mensualment. Us recordem que no cal pagar quotes anuals, ni altes, ni comissions. La Xarxa ECO és una associació sense ànim de lucre on qualsevol pot participar. Només cal que us registreu al nostre grup del CES (xarxa d’intercanvi mundial), per poder oferir productes o serveis en moneda social. Si hi esteu apuntats, reviseu les vostres ofertes per mantenir-les actualitzades. Si encara no heu fet cap intercanvi i no teniu moneda social, no us preocupeu, això no és impediment per donar-vos d’alta a l’ECObotiga i participar a les comandes setmanals, fent un consum responsable.

Us animem a participar activament, a descobrir una nova forma de relacionar-vos amb els vostres veïns. Esperem el 2013 amb molta il·lusió, amb nous projectes que iniciarem, relacionats amb l’educació, xarxes lliures de comunicacions, sobirania energètica, activitats d’oci, etc. Si vosaltres també teniu aquesta il·lusió i ganes d’iniciar algún projecte propi, compartiu-lo i trobeu gent i recursos que us ajudin a fer-lo realitat.

Salut!

Jordi