L’economia mundial, al descobert: només 1.300 empreses controlen la majoria dels ingressos

[ Traduire en français ] [ Tradurre in Italiano ] [ Traducir al castellano ] [ Translate to English ] [ Traduir al català ]

Fuente: DANI SÁNCHEZ UGART http://www.ara.cat/

1.318 empreses controlen el 60% dels ingressos de les multinacionals a tot el món. Les 147 primeres tenen el 40%, segons un estudi pioner que analitza l’estructura de propietat mundial.

Els moviments com Occupy Wall Street i els ‘indignats’ ho denunciaven, però fins ara ningú ho havia pogut demostrar empíricament: l’estructura de propietat de l’economia mundial recau en una petitíssima xarxa de multinacionals –la majoria del sector bancari–, directament connectades entre elles.

Tres experts en sistemes complexos de l’institut Federal de Tecnologia de Suïssa han partit d’una llista de 37 milions d’empreses i inversors de tot el món i han analitzat les relacions entre 43.000 corporacions multinacionals. El treball els ha permès descobrit un poder desproporcionat en una petita part d’elles. En concret, 1.318 companyies controlen el 60% de l’economia mundial dins d’aquesta xarxa i, si es tanca més el cercle, només 147 grans empreses controlen el 40%.

Aquestes corporacions tenen una xarxa de connexions directes entre elles molt densa (veure imatge). De mitjana, cadascuna de les 1.318 companyies que formen el nucli de l’economia mundial estan connectades amb unes altres 20 de dintre d’aquest nucli, tal i com recull la revista ‘NewScientist’.

Es tracta del primer estudi que analitza l’estructura de propietat a nivell global –fins ara només s’havien fet estudis a escala nacional– i han hagut d’aplicar un nou i complex mètode matemàtic, descartant metodologies anteriors, per tal d’assolir els resultats. Van fer servir dades de 2007, motiu pel qual hi apareixen valors com Lehman Brothers.

Aquestes 1.318 empreses, fortament relacionades entre elles tenien, de manera directa, ‘només’ un 20% dels ingressos operacionals mundials, però eren propietàries de la majoria de les grans empreses de la borsa i les empreses manufactureres i representaven d’aquesta manera un 60% dels ingressos mundials dintre de la xarxa.

Les 147 empreses més importants i que controlen elles soles el 40% de l’economia, tenen una estructura de relacions de propietat encara més densa i es concentren majoritàriament en el centre de la xarxa (representades en vermell a la imatge). Aquestes companyies, tenen alhora un control pràcticament total sobre si mateixes, fet que les fa els jugadors més forts en el sistema econòmic mundial.

Les 50 companyies més superconnectades:

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group plc

8. Vanguard Group Inc

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc

11. Wellington Management Co LLP

12. Deutsche Bank AG

13. Franklin Resources Inc

14. Credit Suisse Group

15. Walton Enterprises LLC

16. Bank of New York Mellon Corp

17. Natixis

18. Goldman Sachs Group Inc

19. T Rowe Price Group Inc

20. Legg Mason Inc

21. Morgan Stanley

22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc

23. Northern Trust Corporation

24. Société Générale

25. Bank of America Corporation

26. Lloyds TSB Group plc

27. Invesco plc

28. Allianz SE 29. TIAA

30. Old Mutual Public Limited Company

31. Aviva plc

32. Schroders plc

33. Dodge & Cox

34. Lehman Brothers Holdings Inc*

35. Sun Life Financial Inc

36. Standard Life plc

37. CNCE

38. Nomura Holdings Inc

39. The Depository Trust Company

40. Massachusetts Mutual Life Insurance

41. ING Groep NV

42. Brandes Investment Partners LP

43. Unicredito Italiano SPA

44. Deposit Insurance Corporation of Japan

45. Vereniging Aegon

46. BNP Paribas

47. Affiliated Managers Group Inc

48. Resona Holdings Inc

49. Capital Group International Inc

50. China Petrochemical Group Company.

 

Mes info:

– Estudi: La majoria de l’economia mundial, en mans d’un petit nucli d’empreses (Angles).